17 Temmuz 2010 Cumartesi

EILC Krakow!

EYDK olarak da bilinen Erasmus Yoğunlaştırılmış Dil Kursları öğrenim göreceğiniz üniversitenin akademik yılı başlamadan yaklaşık bir ay önce düzenlenen ve söz konusu ülkeye giden öğrencilere yerel dili ''kendini kurtaracak'' (!) seviyede 1 ay süresince öğretmeyi, ülkenin kültürüne ve tarihine dair bilgi vermeyi amaçlar. Ayrıca çeşitli aktiviteler, şehir turları vs ile de öğrencilerin gönlü hoş tutulur. Bu kurslar her üniversitede düzenlenmemekte olup, sadece bazı seçilen bazı üniversitelerde açılır. Gideceğiniz üniversitede dil kursunun açılmaması dil kurslarına katılmaya engel teşkil etmez. EILC erasmus sürecine ve Ulusal Ajans tarafından hibeye dahil olduğundan kurs boyunca sadece kalacağınız yurda para ödersiniz.(bu arada Ulusal Ajans dediğimiz oluşum erasmus hibe miktarlarını hesaplayan, üniversitelere gönderen kurumdur.)

2010-2011 yılında Polonya’da Lehçe kursu verecek üniversitelerin bulunduğu şehirler arasında Krakow, Varşova, Poznan, Lodz, Katowice, Lublin, Gdansk, Olzstyn ve Nowy Sacz( kulağa Latin Amerika ülkelerinde bir şehir gibi geliyor) vardı. EILC başvuruları erasmus başvurularından bağımsız olarak yapılıyor. İnternet üzerinden yapılan mini kayıdın yanı sıra, başvuru formunda dil kursu düzenleyen üniversitelerden tercih sırasına göre 2 tane seçmeniz isteniyor. Bir de ''accept any university'' gibi bir seçenek var. Hani olur da istediğiniz iki üniversite de çıkmazsa boş kontenjanı kalan, az popüler üniversitelere yamanmanız adına. Ha derseniz ki benim için hava hoş, yeter ki dil öğrenelim, söz konusu seçeneği işaretlemekte fayda var. Bir dil bir insan, 2 dil insansa n sonsuza giderken 3 dil kaç insandır?

Sıra geldi en can alıcı soruya...Peki değerlendirme kime göre neye göre yapılıyor? Malum, çoğu erasmus öğrencisi dil kurslarına katılmak istiyor ancak sınırlı sayıda kontenjan yüzünden büyük bir kısmı erasmus hayatlarına yerel dili öğrenemeden başlamak zorunda kalıyor. Başvuru formuna fotoğraf yapıştırınca, gerçi yapıştırmak da neymiş 21. Yüzyılda allasen? Tarayıcı ile bir adet vesikalık fotoğrafımızı( dijital fotoğraf makinamızı havaya kaldırmak suretiyle 70 derece açıyla tutup çekilen ergen fotoğrafları kabul edilmiyor bilginiz olsun) tarattıktan sonra bilgisayar üzerinden dolduruğumuz başvuru formuna yerleştiriyoruz. Hah, işte işin içine fotoğraf girince dedim bunlar kara kaş/göz kriterine göre seçim yapacak, değilmiş meğersem. '' Niçin Lehçe öğrenmek istiyorsunuz'' diye bir soru var. İşte bu çok önemli; sorulan soruya vereceğiniz cevap ne kadar tatmin edici olursa EILC bünyesinde yer bulma ihtimaliniz o kadar artıyor. Dürüst olmayın sakın. Doğru söyleyenin dokuz köyden kovulduğu iddiası hala geçerliliğini korurken '' ortam yapmaya geliyorum. Değişik bir şehir göreyim, yeni arkadaşlar edineyim.'' gibi masumane bir cevap kabul görmeyecektir.''Uzunca bir süre ülkenizde misafir öğrenci olarak öğrenim göreceğim bu yüzden az da olsa dilinizi öğrenmek istiyorum. Özellikle günlük hayatta ingilizce bilmeyen insanlarla iletişim kurmak bu sayede daha kolaylaşır, hayat bayram olur'' gibi klişe bir cevabı kelime oyunlarınla dallandırıp budaklandırmanız sizin yararınıza.

Tercih edebilceğim şehirler arasında Krakow’u görünce hiç tereddüt etmeden gözü kapalı işaretledim. Sonra baktım Krakow yerine Katowice yazmışım, düzelttim tabi hemen. Heyecanlanmaya gerek yok; gözü kapalı tercih yapmayın. İkinci terhicim konusunda Varşova ile Poznan arasında gitsem de Varşova’yı illa ki görürdüm, başkent sonuçta, bu yüzden yine gezilesi bir öğrenci şehri olan Poznan’ı tercih ettim. Yaklaşık 1 ay sonra gelen maille 1364 yılında kurulan, Polonya’nın en eski, Avrupa’nın en eski 2. üniversitesi olan Jagiellonian Üniversitesi’ne gitmeye hak kazandığımı öğrendim. Bu da yurtdışı maceramın beklediğimden 1 ay erken başlaması demekti.

EILC konusunda daha detaylı bilgi için,

http://erasmus.org.pl/index.php/ida/8/
http://www.ua.gov.tr/index.cfm?action=de...N=31093041

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder